• Šifra č.13 - cestovateľ
  • Riešenie
    V texte sú spomenuté niektoré známe mestá a aj ich typické prívlastky, napr. Rím - večné mesto, Miláno - mesto módy, Praha - stovežatá (písané ako "sto" a "vé žatá"). Spojíme každé mesto s jeho dvoma prívlastkami a vykreslí nám písmená vo vlajkovej abecede (semafore). Zoradíme podľa ľudnatosti, ako bolo povedané v zadaní a prečítame "HORNA KOMIN".

Diskusia je uzatvorená a nie je možné vkladať nové príspevky.

mišof (Organizátor)

7.6.2018 11:57
Aj Paríž aj Miláno sú v šifre použité s prívlastkom "mesto módy", používajú teda tie isté dve slová ale vznikne z nich iné písmeno v semafore. (Paríž môže tiež byť mestom lásky, ale ani toto slovo sa v šifre nenachádza.)

Zvyšok: Jeruzalem je sväté mesto, Praha je stovežatá, Rím je večné mesto, New York je veľké jablko, Las Vegas je mesto hriechu, Dubrovnik je perla Jadranu, Trnava je slovenský Rím (áno, použije sa názov iného mesta), LA je mesto anjelov.

Martin (TBC diskotéka)

6.6.2018 23:10
Internety pisu, ze Pariz je "mesto svetla/mesto svetiel". Nieco mi unika?

Kesy (Přizdisráči)

5.6.2018 14:21
Inak, tu podľa mňa vôbec nebolo treba Courier New písmo - to sa v zásade používa, keď je treba mať konkrétne písmeno na konkrétnom mieste. Tu sa to v princípe nepoužilo, keďže semafor z celých slov to nevyžaduje... Ale to je len drobná mentálna poznámka, predpokladám, že to nikoho nezdržalo :)

TrePe

4.6.2018 20:25
Ach jaj, vlajkova abeceda nas netrkla. Text na presne 18 x 66 znakov vam vysiel pekne, skoda, ze to nikam neviedlo ;)