• Šifra č.6 - Asociačný graf
  • Nápoveda
    Čierne čiary spájajú pojmy ktoré spolu nejakým (bližšie nešpecifikovaným) spôsobom súvisia. A čo znamenajú tie farebné? Ale to by ste už predsa dávno mali vedieť!
    A že neviete nič doplniť? Ale aj toho by ste už predsa dávno mali dosť vedieť!
    No dobre. Tak vám ešte prezradíme, že zelený človek je superhrdina Hulk.
  • Riešenie

    Čierne čiary predstavujú klasickú asociáciu medzi slovami. Farebné čiary reprezentujú transformácie, ktoré boli na štartových kartičkách. V časti grafu sa nachádza aj štartové heslo "vec" a všetkých 6 indícií, ktoré naň viedli. Toto bola napríklad jedna z možností, ako začať vypĺňať graf. Alebo si všimnete postupnosť 7 slov spojených zelenou do krásneho oblúka a po chvíľke skúšania tam napasujete farby dúhy. Po vyplnení celého grafu čítame vyznačené písmenká a dostaneme tajničku "PARK GAŠTANICA SV ROH".

    celé vyplnené riešenie v pdf formáte


Diskusia je uzatvorená a nie je možné vkladať nové príspevky.

Lukáš (Paranormal Passivity)

11.6.2018 16:27
Páči sa mi Baklažánov nápad, ale pozmenil by som ho tak, že nové slovo by bolo na 4, súviselo by s človekom a zvieraťom a bol by to Yeti.

Baklažán (Dúfam, že sa po registrácii ešte dá zmeniť názov.)

4.6.2018 22:46
Políčko "E.T." malo ešte nejaký nevyužitý potenciál: mohla z neho ísť zelená šípka (následník) na nové políčko "i plus prvý". Zaujímalo by ma, či to orgom pri tvorbe šifry napadlo a ak áno, prečo sa to tam rozhodli nedať

Yfo (Leporelo)

4.6.2018 17:36
Keze nikde nebol text, tak sme si domysleli, ze - . - . je morseovkove C a zovseobecnenie je SPOLUHLASKA (sedelo). Opak je SAMOHLASKA - hm, nesedi. Tak sme si vsimli, ze morseovkove bodky sa pisu nizsie ako ciarky, nie vyssie, tak to asi nebude morseovka :) Po case sme prisli na E.T. - ho az ked sme si povedali, ze kapuca sa dava iba na cloveka a opak je mimozemstan a potom sa to rozbehlo Pekna klasicka sifra, pekne prevedenie. Robin Hood pobavil.

Věšák

4.6.2018 16:47
Technická: Spider-Man se píše s pomlčkou taky...

martin (TBC diskotéka)

4.6.2018 15:34
Aj my sme zacali s E.T. Potom bol mimozemstanom "Votrelec"/"Superman" a jeho opakom bol "Pan domaci". Zo sekvencie "Zrodenie" (spravne asi "Trpaslik")->"Clovek"->"Smrt" ("Obor") sme vydedukovali, ze "Hulk" je "Vrah", potom "Superhrdina" bol "Kriminalnik".
Az neskor nam doslo, ze treba v opacnom rohu pouzit VECa a uz to slo do tej miery, ze sme vedeli kam sa presunut...
A teraz, ked toto pisem, mi doslo, ze "5 skonkretneni cloveka" je KU KLUX KLAN ...

myrec

4.6.2018 08:28
Rad by som podotkol, ze mimozemstan je aj "Votrelec" (miesto "Superman") a jeho opak je samozrejme "Clovek" s napisom "Nas Clovek"... uz len sme nechapali preco sa spaja s "Meno" ale to nas nezastavilo :D

Anino (Mimo a riadne)

4.6.2018 07:44
Farbičky nám docvakli pomerne rýchlo. A potom to Tomi načal cez HLAVA-RAMENÁ-KOLENÁ-PALCE :D

mišof (Organizátor)

4.6.2018 00:17
Yeti, dávnejšie, dávnejšie, asociačný graf sme napríklad robili aj 12 rokov dozadu (terén Haluze 2006) a ani vtedy som nemal pocit že to je nejaký originálny nápad. Ale teda súhlasím, že je to tradičná zábavná tímová úloha. Konkrétne na Vidamisi som nebol a šifry z nej som nevidel, takže nie je to ani trochu inšpirované ňou.

Yeti (JADRO)

4.6.2018 00:10
Dušan: Tato šifra je ‚‚tradiční‘‘. Jeden z prvních výskytů (nejsem si jist zda první) byl na DNEM 2011 (šifra 5), de facto stejný princip v jiné grafické formě byl na NaPALMně 2014 (šifra 2), etc.

Dušan (Veselé leňochody)

3.6.2018 22:57
Pekná šifra. Farby šipiek sme si zo začiatku vôbec nespojili s úvodnou aktivitou, ale akosi nám to ani nechýbalo. Vyplnená pomlčka dosť pomohla. Začiatok vyzeral asi nasledovne: "Keby tu bolo o políčko menej, tak tam vojde Jar-Jar Binks." "Hmm, ale keď tak na to pozerám, Obi-Wan Kenobi sa tam vojde." A potom to už šlo. (Btw, ako veľmi vás inšpirovala VIDAMISE? Veľmi podobná šifra sa tam vyskytla a graficky vyzerala takmer identicky :/)

Laco (Vcelku v poho)

3.6.2018 22:48
Tak toto sme úplne zavraždili. Samozrejme, že nám žiadne externé informácie mimo zadaného hárku nechýbali ani sme ich nehľadali. Načali sme to od E.T. mimozemšťana a mienenia niektorých typov šípok sme VYDEDUKOVALI (prosím nie SPOMENULI SI). Po čase prišlo k záseku, potom nám konečne svitlo, potom to ešte trvalo. Pätica ružových šípok a alternujúce zelené šípky, nad ktorými sme do toho času už toľko hĺbali, boli mind-blowing. A celkove proste nádherné.

Marek

3.6.2018 16:57
Zeleny mimozemstan je ALZA

Viktor

3.6.2018 13:53
Poznámka pre seba: Keď je šifra, ktorá má veľa (farebných) čiar a políčka na vyplnenie písmenok, určite sa niekde bude dať doplniť Červená čiapočka.
Otázka pre orgov/ostatných: O koľko by sa zjednodušila šifra, keby bolo v nejakej bubline vyplnené slovo?

Matúš

3.6.2018 13:03
Tu sme boli hrozne dlho. Aj keď sme dosť rýchlo pochopili koncept šifry, stále sme nevedeli doplniť všetko čo bolo treba doplniť. Nakoniec sme tajničku nejako dokrivkali a uhádli.