• Šifra č.10
  • Riešenie

    Obidva riadky šifry sú tvorene z pätíc čiernych a bielych bodiek. V binárnej sústave nám prvý riadok hovorí "zohrej ma". Keď šifru poriadne zahrejeme, tak niektoré čierne bodky zmiznú a niektoré biele bodky sa zafarbia. Ak sme to spravili správne, horná časť textu sa zmení na "zamraz ma" a dolná na "chlad". Po zamrazení šifry sa v dolnej polovici objavia nejaké ďalšie čierne bodky a "chlad" sa zmení na "sonet", čo je výsledné heslo.


Diskusia je uzatvorená a nie je možné vkladať nové príspevky.

Pali (Meno nie je priorita)

2.6.2019 16:59
Hornú časť textu sme zahriali a vyšiel nám v oboch kópiách rovnaký text: ZAHRAJ MA. V spodnej časti sme si svetlú výplň niektorých bodov všimli hneď na začiatku. Po zahriatí jednej kópie v spodnej časti sa zafarbili aj ďalšie body ale samotné ani ich spojenie s bodmi so svetlou výplňou nič nedávalo. Poliatie vodou tiež nič nespravilo. Na druhej kópii sme si všimli porušenú štruktúru papiera v niektorých bodoch, ktoré sa na prvej kópií zafarbili. Po dlhšom čase, keď sme nahriali aj spodnú časť druhej kópie, tak sa zafarbilo na druhej kópii viacero bodov ako na prvej. Dalo slovo CHLAD. Po skombinovaní bodov so svetlou výplňou to už dalo SONET. Ako sa teda dalo dopracovať k tomu textu ZAMRAZ MA? Jednu kópiu šifry sme zahriali poriadne a nové body sa ukázali jedine v spodnej časti. V hornej časti body iba mizli.

Yeti

2.6.2019 13:56
Odlišná kolečka jsme viděli víceméně hned, binárku za chvilku. A tak zatímco se zbytek týmu trápil se svíčkou, odhadl jsem, že odlišné bílé ztmavnou a odlišné černé zesvětlaji, přečetl všechny texty -- a šel odevzdat SONET, který jediný vypadal jako heslo, ne instrukce. Nápad pěkný (ostatně na iNule 8 se taky líbil), provedení asi chtělo dotáhnout.

dsky (TrePe tim)

2.6.2019 09:56
Velmi nestastna sifra. To ze su niektore bodky "ine" sme si vsimli hned. Zadanie sme dokladne nahriali (od spodu bolo komplet zadymeny od sviecky), ale ziadny body nam nescernali, len niektore zmizli. Keby vtedy vysiel nezmysel, tak by sme skumali dalej. Problemom ale bolo, ze pri zmiznunych (ale nezafarbenych bodkach) vyslo "ZAHRAJ MA". Tak sme si 3 hodiny lamali hlavu (prichod na 10. sme mali o 19:00), ze ako a co mame zahrat (su tam niekde noty?, cierne / biele klavirove klavesy? ale ide o nejaku hru? cierno / biele figurky v sachu? dame? ...). Az 5 minut pred koncom niekto poznamenal, ze "okrem toho ze nejake zmizli, sa vam mali aj zafarbit". Vtedy sme zistili, ze fakt asi pol sekundy pred tym, nez papier zacne horiet sa tam nejake kruzky aj zjavia. Hranica medzi zjavenim / horenim bola fakt extremne mala.