neprihlásený tím | Login

Šifry a riešenia

start 01 02 03 04 04b 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 NA NB NC ND NE NF NG

Nápovedná šifra D - Sudičky

Zadanie

Každý vie, že o osudoch ľudí rozhodujú sudičky už pri narodení. Je to jednoduché: zhromaždia sa pri kolíske novorodeniatka a obdarujú ho. Niekedy v dobrom, prianím niečoho pozitívneho a do života užitočného, inokedy zase škodoradostnou kliatbou s negatívnymi dôsledkami.
Povráva sa, že sudičiek je sedem. Najčastejšie vídať Matildu, vysokú chudú sudičku, patrónku cestovateľov i horolezcov. Často ju doprevádza Klotilda, ktorá je naopak dosť obézna, ale svoje kilá navyše vždy kompenzuje dobroprajným úsmevom. Treťou sudičkou je Sidónia, večne vystresovaná, zjaví sa vždy len na okamih a už zase uteká preč. Ďalšou v poradí je Aurélia, patrónka odvážnych samotárov schopných ísť proti prúdu. Nesmieme zabúdať ani na Kornéliu, podľa legiend dáva práve ona novorodencovi do vienka chladnokrvnosť či hrejivú schopnosť nezištne pomáhať. Smutným prípadom je sudička Melánia, ktorá sa zväčša zjavuje pri kolískach budúcich alkoholikov, ticho si pospevujúc nejakú trúchlivú melódiu. No a poslednou sudičkou je Cecília, ktorá vnáša svetlo do našich duší i príbytkov.
Nevieme presne, ako sudičky určujú budúcnosť novorodeniatka v kolíske, no najčastejšie tak robia v skupine. Napríklad keď sa narodil Norbert z horného konca, dostal do vienka blahoprianie od Matildy i Klotildy, no Sidónia bola v ten deň v obzvlášť zlej nálade a tak pridala hneď dve kliatby. No a výsledok? Noro veľa rozumu nepobral, ale zato bol už odmladi najsilnejší chlap v celej dedine. S Pankrácom to bolo podobne, akurát Matilda miesto priania prispela kliatbou, a chudák chlapec strávil celý život v ústraní unikajúc pred tlakom vidieckej morálky. Jerguš zase dostal oproti Norovej nádielke navyše ešte jedno Matildino prianie, no a pracovitejšieho človeka si neviete ani predstaviť.
Pre náš príbeh bude ale dôležité chlapča, ktorému sa pri kolíske zišli hneď štyri sudičky. Sidónia mala tentoraz veľkorysú náladu a obdarovala ho štyrmi dobroprajnými želaniami, a dvoma prispela aj Aurélia. Naopak Klotilda neváhala a uvrhla na nemluvňa krutú kliatbu, a Matilda dokonca dve. Uhádnete, ako sa ten chlapec volal, ak vám prezradíme, že má meniny v lete?

Nápoveda

Riešenie

Diskusia

Táto diskusia je už uzatvorená, nie je možné pridávať ďalšie príspevky.